Actueel

Isala Klinieken

01 feb 2019

Grootste topklinische ziekenhuis van Nederland

In Zwolle staat het grootste topklinische ziekenhuis van Nederland; de Isala klinieken. Jaarlijks vinden er meer dan 550.000 polikliniekbezoeken plaats naast 47.000 klinische opnames en 51.000 dagbehandelingen. De stafdienst Isala ICT verzorgt de complete ICT-infrastructuur voor het ziekenhuisinformatiesysteem en het zelf ontwikkelde elektronisch patiëntendossier (EPD), dat vierentwintig uur per dag beschikbaar moet zijn.

Isala Zwolle - a/d Amstel architecten

Cruciaal investeringsmoment

Doordat de hoeveelheid digitale medische data in snel tempo toeneemt, ziet Isala Klinieken de behoefte aan storage sterk groeien. “De behoefte aan meer opslagruimte zal naar verwachting jaarlijks verdubbelen. Onze afdeling Radiologie gebruikt AGFA PACS, waarvoor nu alleen al 40 TB aan storage beschikbaar moet zijn. Daarbij zullen ook andere Isala-afdelingen medische data gaan digitaliseren en het EPD verder doorvoeren. Zo loopt er een project om te onderzoeken of de afdeling Pathologie preparaatgegevens gaat digitaliseren. Dit vraagt om meer opslagruimte.”

Het bestaande storageplatform van Isala Klinieken was financieel afgeschreven en kon niet meer voldoen aan de cruciale eisen van beschikbaarheid. “Bij ons oude storagesysteem moesten we ‘uit de lucht’ tijdens het installeren van systeem upgrades,” zegt Wim Kortekaas, teamleider Centrale Infrastructuur Isala ICT. “Dat kan echt niet, onze centrale storage moet altijd beschikbaar zijn, omdat het cruciale medische processen ondersteunt zoals de patiëntendossiers en de opslag van scans. Ook met het oog op de verdubbeling van onze jaarlijkse storagebehoefte, moesten we dus op zoek naar een oplossing die volledige beschikbaarheid garandeert en daarbij toekomstvast is.”

Voorkeur voor EMC’s VNX7500

Na een gedegen afweging koos Isala ICT voor een gerepliceerd storagesysteem op basis van VNX7500 dat is voorzien van alle licenties (total efficiency pack) en Fully Automated Storage Tiering (FAST) en FAST Cache voor gebruik in de productieomgeving. “De technische specificaties en de succesverhalen die we hoorden over dit nieuwe systeem, maakten dat we voor de VNX7500 van EMC kozen. Een snelle afhandeling van I/O’s is erg belangrijk voor alle gebruikers bij Isala, vanwege de gelijktijdigheidsfactor; de mate waarin het systeem door meerdere gebruikers op hetzelfde moment wordt aangesproken. De drie-lagen structuur in de EMC storage-omgeving komt tegemoet aan onze beschikbaarsheids- en snelheidseisen. De solid state drives (SSD) van de VNX in combinatie met FAST Cache maken namelijk veel hogere I/O-snelheden mogelijk dan onze oude systemen. Daarbij besparen we op energiekosten; deze zijn nu eenderde in vergelijking met de oude situatie. Een ander voordeel is dat de VNX7500 een compact systeem is, want besparen op rack-space telt ook. Systeem upgrades – iets wat we door EMC laten doen – worden zonder problemen uitgevoerd, zonder stagnatie in onze productieomgeving en zonder dat systemen moeten worden afgesloten.”

Uitgebreide oriëntatie

Wim Kortekaas maakte een uitgebreide ronde langs fabrikanten voor de keuze van een nieuw storagesysteem. “Onze eis was en is een schaalbare, toekomstvaste en technisch geavanceerde maar bewezen storage-oplossing. Drie fabrikanten kwamen op basis van deze criteria in aanmerking. Na het bekijken van de verschillende offertes die we op prijs-kwaliteitverhouding beoordeelden, maakten we een berekening voor de totale systeemgerelateerde kosten voor een periode van vijf jaar. Uit de technische vergelijking met concurrerende systemen kwam de VNX7500 naar voren, en mede de laagste  Total Cost of Ownership heeft bijgedragen tot de keuze”

Ontzorgen is cruciaal

Leverancier en implementatiepartner i³ groep ondersteunde Isala ICT in de migratieperiode. “Dat hebben ze uitstekend gedaan,” zegt Wim Kortekaas. “Er was daarvoor een aangewezen specialist aanwezig die bijna fulltime aan het project werkte. EMC heeft zich samen met mijn team ingezet om de migratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Alle technische issues die bij een dergelijke complexe migratie kunnen spelen, zijn door de betrokken partijen zeer voortvarend aangepakt. Waar nodig kwam EMC direct ‘in the lead’. Daar bij is zeer specialistische kennis tussen alle partijen uitgewisseld. Dat verwachten wij ook van een leverancier; men moet mij ontzorgen en EMC doet dat zeker. Daarom staan we bij Isala ICT helemaal achter onze keuze.”

De samenwerking met i³ groep

In de aanloop van het traject is Isala door i³ groep begeleid in een strenge leveranciersselectie. Als “Trusted advisor” hielp i³ groep bij het maken van de juiste keuze op basis van de door de verschillende leveranciers aangeboden oplossingen.

Isala heeft uiteindelijk volledig zelfstandig de keuze voor i³ groep en EMC gemaakt. Door de brede ervaring met de diverse leveranciers van i³ groep kon er een goed inzicht worden verschaft in de voor- en nadelen van de diverse producten. Er is tijdens dit selectietraject met name gelet op technische specificaties en de roadmap van de diverse oplossingen.