Actueel

Het gaat sneeuwen, of toch niet?

10 feb 2021

Voorbereiden op een situatie die mogelijk aanstaande is. We hebben er allemaal mee te maken.

De afgelopen dagen is het elke dag een hot-topic op nieuws-sites, radio en tv. Hoeveel sneeuw gaat er vallen in welke provincie en erger nog, gaat het dan ook nog flink vriezen? De een pakt het laconiek op met een “we zien het wel” houding, de ander raakt bijna in paniek en gaat hamsteren in de supermarkt en legt de sneeuwkettingen vast klaar.

Hoe anders zien we dit gebeuren binnen de IT. Daar is men op alles voorbereid, of toch niet?

worm's eye-view photography of ceiling

De “we zien het wel” houding kom ik zeker nog wel tegen als er bijvoorbeeld gesproken wordt over het opvangen van datagroei. Men weet dan vaak domweg niet in welke situatie men terecht kan komen. Dat een winterse periode een keer gaat voorkomen voorziet men wel, maar welke voorbereiding zal ik dan gaan treffen? Om daar een antwoord op te vinden kun je jezelf afvragen in welk jaargetijde we nu zitten. Kortom, heb ik nog wel even de tijd om voor te bereiden voordat het mogelijk flink gaat sneeuwen of kan dat al op korte termijn gebeuren? Kies je voor winterbanden of sneeuwkettingen, en ga je die kopen of huren?

Om terug te komen op het voorbeeld van de opvang van datagroei, welke voorbereiding zou je treffen? Weet je al wat je de komende jaren kunt verwachten en hoe je dit gaat opvangen? Is er eigenlijk al eens over nagedacht of kies je toch voor “we zien het wel”? Net als het voorbereiden op een winterse periode ontkom je niet aan een voorbereiding op IT-datacenter infrastructuur vraagstukken voor nu en de toekomst. Kan en wil ik zelf mijn IT-infrastructuur blijven bezitten en beheren? Misschien heb je net nieuwe investeringen gedaan in apparatuur en lijkt een transitie naar de cloud financieel gezien een te grote kostenpost. Het een hoeft het ander hier niet uit te sluiten. Met een gefaseerd migratieplan kan er een gedegen voorbereiding worden getroffen om (deels) naar de cloud te verhuizen voor bijvoorbeeld het opvangen van datagroei.

Mijn collega’s en ik helpen je graag met het voorbereiden op de winter. Maar ook voor andere jaargetijden draaien we onze hand niet om.

Peter van der Torn