Actueel

Gemeente de Ronde Venen

01 feb 2019

Tussen Amsterdam en Utrecht ligt de gemeente De Ronde Venen. Sinds de herindeling met de gemeente Abcoude per 1 januari 2011, bestaat de gemeente uit acht dorpskernen. Dat zijn: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis.

De gemeente De Ronde Venen is een groen en waterrijk gebied. Gelegen in het Groene Hart, biedt de gemeente diverse mogelijkheden om te recreëren en te verblijven en te genieten van de rust, de ruimte en de natuur.

Tussen Amsterdam en Utrecht ligt de gemeente De Ronde Venen, met een oppervlakte van 117 km2 één van de meest omvangrijke gemeenten in de provincie Utrecht. Richard van Valderen is Chief Information Security Officer bij de gemeente. “Om een hoge beschikbaarheid van onze systemen en digitale informatie te kunnen waarborgen hebben wij in de afgelopen jaren gefaseerd een uitwijkfaciliteit gerealiseerd. Inmiddels is onze complete infrastructuur 100% gevirtualiseerd en dubbel uitgevoerd.”

Gemeente De Ronde Venen | LinkedIn

De selectie van een nieuwe storage omgeving

Om de omgeving beheersbaar en up-to-date te houden investeert De Ronde Venen jaarlijks in een upgrade van een deel van de infrastructuur. Richard van Valderen: “Afgelopen jaar was het oudste HPE EVA storagesysteem aan de beurt om vervangen te worden, mede omdat het onderhoud relatief duur werd. Wij wilden ons breed oriënteren in de markt, maar het is heel lastig om de diverse oplossingen op technisch gebied goed met elkaar te vergelijken. Omdat wij die expertise niet in huis hebben, hadden we daar advies bij nodig. Daarbij moet je kunnen vertrouwen op een kennispartner die onafhankelijk advies geeft.

Wij zijn al jaren tevreden klant bij i³ groep en hebben ze gevraagd ons te adviseren en ondersteunen. We hebben een aantal leveranciers uitgenodigd en overal kwam naar voren dat de mechanische disks langzaam maar zeker uitgefaseerd gaat worden. Steeds meer oplossingen zijn gebaseerd op flash storage.”

De keuze voor All Flash

Peter van der Torn is Solution Consultant bij i³ groep. “Om een goed gefundeerde keuze voor disk versus Flash storage te kunnen doen, heeft i³ groep een scan gedaan op de huidige data van de gemeente. Op basis van een voorzichtige calculatie bleek Flash initieel goedkoper tot gelijk geprijsd, maar over de hele levenscyclus duidelijk goedkoper. Vooral uitbreidingen op extra capaciteit of performance worden veel voordeliger, omdat kleinere fysieke eenheden nodig zijn. Verder is All Flash veel sneller in vergelijking tot traditionele disk, en kun je zodoende en datacompressie en sneller toegang tot de data krijgen.

Richard van Valderen: “De gemeenteraad wil het zo goedkoop mogelijk doen voor de inwoners, daarom kijken we kritisch naar het kostenaspect. Daarnaast willen we bewust een groene gemeente zijn, dus aspecten als minder stroomverbruik en minder koeling speelden voor ons ook mee. Wij hebben bewust voor een All Flash omgeving gekozen.”

De ervaringen met i³ groep

Richard van Valderen: “Ik vind i³ groep een prettige organisatie om zaken mee te doen. Ze zijn voldoende kleinschalig om persoonlijk te zijn, maar hebben zeker voldoende technische kennis in huis. Daarnaast zijn ze goed bereikbaar, van hoog tot laag: zelfs de directeur is gewoon bereikbaar als het nodig is.

Wat ik verder heel prettig vind is dat ze veel aan kennisdeling doen op allerlei vakgebieden. Ze organiseren bijvoorbeeld regelmatig interessante Kiosk sessies waar je veel van op kan steken. Voor ons is i³ groep echt een betrouwbare kennis-
partner.”

Leveranciersselectie

Uit het voortraject kwam een prijsindicatie op basis waarvan de gemeente een meervoudig onderhandse aanbesteding moest uitschrijven. Na een inventarisatie bij diverse fabrikanten is opnieuw gekozen voor HPE. Richard van Valderen: “HPE bleek een van de goedkoopste aanbieders. Verder hebben wij veel kennis en ervaring op HPE omgevingen in huis. Wij hebben een aanbesteding uitgeschreven vijf partijen uitgenodigd een aanbieding op te stellen.

Uit deze ronde kwam i³ groep niet alleen prijstechnisch het beste naar voren, maar ze boden ook de meeste zekerheden en ontzorging rond de implementatie. Natuurlijk is de prijs belangrijk, maar de migratie moet ook zo min mogelijk overlast voor de organisatie en daarmee de inwoner van De Ronde Venen opleveren.”

Tijdens de aanbesteding lanceerde HPE de 3PAR 8200, die nog meer voordelen bood maar niet duurder bleek dan het huidig leverbare model, de 7200. Peter van der Torn: “De nieuwe 8000 serie van HPE biedt vooral een nog betere integratie met andere infrastructuur onderdelen zoals VMware. Dat biedt de komende jaren duidelijke voordelen bij zowel beheer als de implementatie van toekomstige uitbreidingen.”