Actueel

Jan Linders

18 sep 2019

Bij supermarktketen Jan Linders was in de loop der jaren een behoorlijke afstand ontstaan tussen de wensen vanuit de business en datgene wat de ICT-afdeling kon bieden. Eind 2017 is Jan Winters als ICT Manager ingehuurd om o.a. dit gat te dichten. Jan Winters: ”Daarnaast hebben we als onderdeel van onze verdere digitalisering gekozen voor een ‘cloud unless, cloud first’ strategie waarbij we telkens meer applicaties naar de cloud verhuizen.”

Supermarkt Jan Linders verdwijnt, meeste vestigingen worden Albert Heijn

De aanpak

Om de bedrijfsdoelen te bereiken heeft de ICT-afdeling een meerjarenplan opgezet. Jan Winters: “Ik noem het ook wel onze digitale agenda, waarmee we Jan Linders als supermarktketen meenemen in de wereld van digitalisering. In het eerste jaar hebben we gefocust op ‘in control’ komen en strategie. Hoe zorgen we dat we de samenwerking met onze partners verbeteren en met welke contracten en SLA’s, en waar geven we ons geld aan uit? En sluiten onze projecten aan op de behoeftes van de business? In de volgende fase focussen we op stabiliseren: zorgen dat ICT-systemen en ICT-diensten, net als stroom, beschikbaar en betrouwbaar ‘uit de muur’ geleverd kunnen worden. Vervolgens zullen we vanuit een stabiel ICT-platform/diensten de organisatie in staat stellen om meer business te genereren. We noemen deze fase ‘enabling’. Bijvoorbeeld door tools te leveren waarmee we meer omzet kunnen draaien of kosten besparen. Op deze manier zijn we als ICT proactief bezig de business te ondersteunen en leveren we veel meer toegevoegde waarde.”

De keuzes

In dit proces werd onder andere de storage-omgeving onder de loep genomen. De bestaande HP 3PAR oplossing voldeed technisch gezien nog aan de eisen en wensen, maar omdat deze inmiddels bijna zes jaar oud was liep deze uit het reguliere onderhoud en zouden de kosten daarvoor exponentieel stijgen. Jan Winters: “In dezelfde periode hebben wij een aantal partijen gesproken over de uitvoering van onze cloud strategie. De nuchtere en inhoudelijke aanpak van i³ groep sprak ons aan, zeker in  vergelijking met de ‘snelle jongens’ die direct beloofden om alles in een paar maanden te regelen. i³ groep kwam met een zeer interessant voorstel wat zowel rekening hield met de noodzakelijke storage-vervanging als met onze cloud strategie.”

Storage as a Service

Jan Linders heeft gekozen voor Storage as a Service op basis van Pure Storage binnen een CARE overeenkomst met i³ groep, waarbij wordt afgerekend per GB. Uniek aan deze dienstverlening is de mogelijkheid om in drie jaar naar minder dan 1/3 van de huidige schijfruimte af te schalen. Jan Winters: “We hebben best wat discussie gehad over de contractvorm. Als je normaal gesproken over een looptijd van vijf jaar kijkt, is kopen de meest economische variant. Maar omdat wij de komende jaren 80-90% van onze ICT systemen in de cloud wilden hebben, hadden wij behoefte aan een oplossing die mee krimpt.”

De ervaringen

Jan Winters: “i³ groep heeft zich heel slim aan onze strategie aangepast en geleverd wat ze beloofden. De implementatie en migratie zijn heel goed gegaan: binnen budget en binnen de afgesproken tijd. Ook de communicatie en overdracht naar beheer zijn vlekkeloos verlopen. Alles werkt nu naar behoren en zowel de techniek als de samenwerking lopen soepel. Tijdens de evaluatie heb ik daarom ook eerlijk en oprecht aangegeven: ik zou oprecht niet weten wat daar nog beter aan kan.” De oude strorage-omgeving van Jan Linders zat op meer dan 90% van de beschikbare capaciteit, wat regelmatig problemen in het beheer opleverde en voor slechte performance zorgde.

Jan Winters: “Pure Storage is echt een verademing. Het is ontzettend degelijk, vrijwel storingsvrij en de performance is uitstekend: zware rapportages ‘draaien’ nu vijf tot zes keer sneller dan voorheen. Deze all flash storage is nier de goedkoopste, maar het geeft ons veel bewegingsruimte om slimmer met data om te gaan. Het is een soort private storage cloud die we in de vorm van een service-model afnemen. wat er mede voor zorgt dat business en IT veel sneller en beter aligned zijn.”