Object storage in de herkansing

Al sinds 2009 zijn we als i³ groep actief met oplossingen die file data opslaan als objecten. We zagen al snel dat voor sommige klanten, met name in de gezondheidszorg, het niet meer haalbaar is om data  domweg maar op te slaan zoals we het altijd deden en het dan ook nog eens te gaan back-uppen. In de zoektocht naar alternatieven kwamen wij al vrij snel uit op een object gebaseerd storage systeem.

Doordat er een ontkoppeling is van het filesysteem en het bestand zelf is dit concept zeer geschikt voor het opslaan van zeer veel bestanden, iets wat bijvoorbeeld Facebook en Spotify al snel doorhadden en ook nodig hadden. Andere prettige eigenschappen van #objectbasedstoragesystemen zijn de ingebouwde technieken om verlies van #data te voorkomen, het toevoegen van metadata en voorzieningen om de kwaliteit van de data te waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automatische processen om de integriteit van de objecten te controleren en te herstellen indien nodig. Failovers zijn bij een juiste inrichting ook niet meer van toepassing, het is ontworpen om gewoon altijd beschikbaar te zijn!

Toch stonden we er in die periode een beetje alleen voor. De kracht van grote file systemen of scale-out #NAS’en was enorm en ze waren meestal ook goedkoper dus waarom zou je dan zo’n vreemd object based storage systeem nemen? Nu bijna 10 jaar laten zien we dat er ineens een enorme vraag is naar… U raadt het al object gebaseerde storage systemen.

Standaarden

Iets wat we in 2009 ook misten was een duidelijke standaard, nu kunnen we wel stellen dat er met dank aan Amazon een standaard wordt afgedwongen en dat is de #Amazon Simple Storage Service, beter bekend als S3. Zo zien we dat elk moderne back-up oplossing tegenwoordig S3 ondersteuning biedt. Hiermee kun je de primaire back-up zo klein mogelijk houden en de langere retentie die vroeger naar tape ging gaat nu naar je eigen lokale Amazon S3 omgeving. Als een soort overloop kun je dan ook nog eens off-loaden naar een publieke Amazon S3 bucket en is het feest helemaal compleet.

Aandachtspunt bij het koppelen op basis van S3 is overigens wel dat iedereen nu S3 probeert te ondersteunen, maar de toepassing  van deze standaard of welke items uit de standaard geïmplementeerd worden nogal eens wil verschillen. Het resultaat kan zijn dat een oplossing zegt S3 te ondersteunen, de applicatie dit ook doet en het toch niet werkt door een andere interpretatie van de standaard! Bezint dus eer ge begint.

Vertrouwen in object based storage

Een van de belangrijkste redenen waarom wij al snel vertrouwen hadden in object based storage oplossingen was de wijze waarop wordt omgegaan met data. Zeker in omgevingen waar data integriteit essentieel is, is het prettig om te weten dat dergelijke systemen vanuit hun design allerlei mechanismen hebben om deze data integriteit te waarborgen. Dankzij deze mechanismen kunnen we dus ook met een gerust hart stellen dat bij een juiste inrichting back-up niet meer nodig is. Bijkomend voordeel en niet geheel onbelangrijk is dat dankzij deze technieken ook de efficiëntie toeneemt en de prijs per GB en de #TCO nog verder dalen.

Wilt u meer weten of object based storage ook iets voor u kan betekenen, ik kom graag langs!

Mischa Hal

Data Recovery Guru
afbeeldingen/news/103.jpg
Het gaat sneeuwen, of toch niet?
afbeeldingen/news/78.jpg
De belofte van S3 object storage voor medische beelden
afbeeldingen/news/68.jpg
Wat is uw databerg waard?
afbeeldingen/news/66.jpg
Waarborgen van kwaliteit grootste uitdaging voor IT Ikazia Ziekenhuis
afbeeldingen/news/60.jpg
Onbezorgd op vakantie?
afbeeldingen/news/54.jpg
Van SLA naar SLX: het gaat om de beleving
afbeeldingen/news/44.jpg
Wat merkt de radioloog eigenlijk van een Vendor Neutral Archive?
afbeeldingen/news/42.jpg
Groeit het infrabeheer je boven het hoofd? 4 selectiecriteria voor een managed services provider
afbeeldingen/news/39.jpg
Voorkom dat jouw data lake overstroomt
afbeeldingen/news/33.jpg
Bescherming van privacy begint bij de bescherming van data
afbeeldingen/news/36.jpg
Waardeloze data, dure opslag: de 90/10 regel van strategisch datamanagement
afbeeldingen/news/35.jpg
Software-ontwikkeling door eindgebruikers eindelijk realiteit
afbeeldingen/news/32.jpg
EPD uit de muur
afbeeldingen/news/31.jpg
Content servicesysteem: kompas op digitaal transformatietraject
afbeeldingen/news/29.jpg
Jeroen Bosch Ziekenhuis legt accent op gezondheid
afbeeldingen/news/28.jpg
Pathe: Onze bioscopen worden multifunctionele theater- en congrescentra
afbeeldingen/news/27.jpg
Healthcare Content Management: het gaat niet om het terugverdienen
afbeeldingen/news/23.jpg
AVG voor de zorg
afbeeldingen/news/24.jpg
Tussen arts en metaal
afbeeldingen/news/22.jpg
Object storage in de herkansing
afbeeldingen/news/21.jpg
Pak de regie over medische beeldinformatie
afbeeldingen/news/20.jpg
ROAD Belastingdienst Storage gegund aan i3 groep
afbeeldingen/news/.png